top of page
IMG_3222.JPG

Samsøs bedste kartoffelmad 2012

8. udgave af Samsøs bedste kartoffelmad

Hvert år producerer Samsø omtrent 14.500 tons kartofler. Langt de fleste sendes med færgen til landets forretninger. Allerede i starten af maj kan de allerførste nye samsøkartofler trækkes op af jorden, hvilket er en stor begivenhed for øen og de udenøs restauranter, der for en formue sikrer sig en portion af de delikate sommerbebudere. Kapløbet om at være først med kartoflerne kaster som regel avisoverskrifter af sig og er med til fortsat at sætte Samsø på danmarkskortet.


Et andet kapløb, der startede i 2012, var kapløbet om at lave Samsøs bedste kartoffelmad.


Vinderen 2012

Vinderen 2012 blev kokken Steen Soelberg, der scorede toppoint i næsten alle bedømmelseskriterier, og efterfølgende fik  stor ros fra Danmarks smørrebrødsdronning Ida Davidsen: ”De kartoffelmadder, som de samske restaurationer havde kreeret til konkurrencen, var både velkomponerede og velsmagende. Vindermadden var et lille kunststykke.”

Opskrift på Samsøs bedste kartoffelmad 2012

Ingredienser til 4 kartoffelmadder
  • 8 kartofler med lige stor diameter koges og pilles dagen før.

  • 4 kartofler skrælles i form som oliven. Top og bund skæres lige af, kartoflen snittes som en rose fra top til bund uden at skære gennem bunden. Kartoffelrosen lægges nu i koldt vand i ca. 12 timer, for at den kan åbne sig, herefter koges den i ca. 5 min. Tages op, drypper af, pensles med afklaret smør krydres med salt og peber, bages herefter i ovn i ca. 20 min. ved 150-160 grader, til bladene bliver gyldne. Kartoflen afkøles og er klar til dekoration.

  • 4 skiver hjemmebagt fuldkornsrugbrød (stikkes ovalt ud)

  • 40 gram smør


Dressing

  • 1 spsk. mayonnaise

  • 2 spsk. cremefraiche 38%

  • 2 blade ramsløg

  • 20 gram anjos

  • 20 gram to år gammel Bent Degn ost (Samsø øko ost) eller anden lagret, tør ost

Det hele blendes til en ensartet konsistens
 

Pynt

  • 4 meget små hjerteblade af romainesalat

  • 8 strå purløg

  • ½ rødløg

  • 4 små blade ramsløg

  • 5 gram arametang


Fremgangsmåde

Rugbrød smøres og stikkes ud. Kartoflerne skæres i lige tykke skiver – brug evt. en æggedeler. Læg skiverne taglagt med lige stort mellemrum rundt, så de dækker således, at rugbrødet ikke kan ses.

I hullet i midten placeres en teske dressing, oven på den stilles kartoffelrosen. I siden af denne stikkes purløg, romaine salat, samt tern af rødløg.

Det er vigtigt, at der er nøjagtig lige stort mellemrum mellem kartoffelskiverne og at kartoflerne har samme diameter og ikke er gået i stykker.

Det er med til at give helhedsindtrykket.

Vindermad2013-Torben.Rysgaard.jpg
bottom of page